ESWT

ESWT staat voor Extracorporal Shock Wave Therapy en is een gefocusseerde medische schokgolfbehandeling van hardnekkige aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Zoals met name tennis-/golfers-elleboog, hielspoor, verkalking in de pezen van de schouder-, achilles- en kniepeesafwijkingen.

Wat is een pees?

Een pees is het uiteinde van een spier en zit vast aan het bot. Als een spier samentrekt, brengt de pees de kracht over op het bot, waardoor dit gaat bewegen in het gewricht. De pees bestaat uit strengetjes eiwit die langs elkaar kunnen schuiven, maar niet samentrekken en bestaat uit veel water en weinig cellen.

Chronische peesaandoening - tendinopathie

De wetenschappelijke naam voor een peesblessure is tendinopathie (tendon=pees en pathos=ziekte).

Hoe ontstaat tendinopathie?
Bij een tendinopathie is er sprake van kwaliteitsverlies in het peesweefsel. Dat kan zijn door een letsel, overbelasting of veroudering of een combinatie hiervan. Zo komt tendinopathie voor bij (top)sporters, maar ook bij actieve ouderen. Tendinopathie kan overal in het lichaam voorkomen bijvoorbeeld in de knie, schouders, pols, voet of elleboog.

De basis van de behandeling van peesblessures bestaat uit oefeningen (onder begeleiding van een fysiotherapeut) zo nodig in combinatie met steunzolen, een aangepaste schoen, een brace of een nachtspalk.

Als de behandeling onvoldoende aanslaat, wordt een volgende stap gemaakt. Zo maken we gebruik van een digitaal echo apparaat dat met Ultrasonic Tissue Characterization, kortweg UTC genoemd, dat de peesstructuur tot in detail in beeld brengt. Een volgende stap bij de behandeling van uw peesblessure zou ESWT kunnen zijn. Chirurgisch behandelen van een peesaandoening wordt zo lang mogelijk uitgesteld, maar soms is operatie nog de enige mogelijkheid.

Wat is ESWT?

Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) is de Engelse term voor de behandelmethode die is gebaseerd op de techniek van de ‘niersteenvergruizer’. Deze schokgolfmethode, waarmee urologen al decennia lang nierstenen succesvol verwijderen zonder te opereren, wordt in aangepaste vorm wereldwijd gebruikt en verder ontwikkeld door orthopedisch chirurgen. Inmiddels blijkt dat Extracorporeal Shock Wave Therapy een stimulerend effect heeft op botgenezing en helend werkt bij chronische peesaandoeningen.

Hoewel de meeste behandelingen zeer succesvol zijn, kan Extracorporeal Shock Wave Therapy vanzelfsprekend nooit volledige garantie voor herstel bieden.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Diagnose
Om in aanmerking te komen voor een ESWT-behandeling is allereerst een verwijsbrief nodig. Hiervoor kunt u terecht bij uw behandelend (huis-)arts of specialist, die vast kan stellen om welke indicatie het gaat.

Aanmelding
U kunt zich opgeven voor een ESWT-behandeling door het bijgesloten aanmeldingsformulier volledig in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier kunt u, bij voorkeur met de verwijsbrief van uw behandelend arts, opsturen naar ESWT. Wanneer alle gegevens correct zijn, wordt u in volgorde van aanmelding geplaatst op de lijst voor behandeling. Het uitgangspunt is om iedereen zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen acht weken te behandelen.

Oproep
U wordt tijdig (ongeveer 14 dagen van tevoren) telefonisch bericht over de exacte datum en het tijdstip. Daarna ontvangt u per mail/post een bevestiging.

Behandeling
U dient zich tijdig te melden aan de balie van het Orthopedisch Centrum Máxima in Eindhoven. Vóór de behandeling plaatsvindt, heeft u een orthopedisch consult. Bij schouderpatiënten wordt de diagnostiek uitgebreid met een echo om de exacte locatie van de kalk te bepalen.

Voor de diagnostiek van problemen in de achilles- en kniepees wordt UTC toegepast (Ultrasonographic Tissue Characterization, of weefsel-karakterisering middels computergestuurde echo-apparatuur). Tijdens de behandeling zit u op een stoel of ligt u op een behandeltafel. Met een flexibele behandelkop dient de arts gefocusseerd schokgolven toe op het gemarkeerde gebied. De gehele behandeling, inclusief het consult, de eventuele echo, neemt ongeveer twee uur in beslag. Daarna kunt u weer naar huis.

Herstelperiode
Aansluitend aan de behandeling kan in sommige gevallen de pijn 24 tot 48 uur aanhouden. Het koelen van het behandelde gebied, gedurende 15 minuten kan prettig zijn. Pijnstilling is vaak niet nodig. De totale herstelperiode beslaat vier tot twaalf weken.

Nazorg per indicatie
De arts bespreekt met u de leefregels na de ESWT-behandeling. Deze verschillen per indicatie.

Kosten en vergoeding

Medische en gefocusseerde Extracorporeal Shock Wave Therapy kost € 175,- voor een behandeling per indicatie per keer.
Helaas vergoeden de verzekeringsmaatschappijen deze behandelmethode niet. U staat daarom als patiënt persoonlijk garant voor de betaling.

De röntgenfoto en diagnostische echo die vooraf gemaakt moet worden vallen binnen uw verzekering, tenzij u uw eigen risico niet heeft verbruikt. Indien er een röntgenfoto buiten het MMC is gemaakt, verzoeken wij u deze mee te nemen naar het MMC, wanneer uw ESWT behandeling plaatsvindt.

Indien u in loondienst bent, bestaat misschien de mogelijkheid om de behandelkosten (deels) door uw werkgever te laten betalen. Steeds meer werkgevers zijn bereid om de medische kosten van personeel te vergoeden als zij daarmee de tijdsduur van arbeidsongeschiktheid kunnen verkorten. U dient hierover zelf te overleggen met uw werkgever. Om u bij uw verzoek te ondersteunen is een brief aan uw werkgever bijgesloten.

De betaling van de ESWT-behandeling gebeurt door middel van een factuur die u na de behandeling krijgt thuisgestuurd.
U blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de juiste afhandeling hiervan.

 

Verdere informatie

Meer informatie kunt u vinden in bijgaande folder.

ESWT informatiefolder

Hieronder vindt u tevens een link naar het aanmeldingsformulier.

ESWT aanmeldingsformulier

Informatie voor de werkgever vindt u hier.