Bongers, mw. prof. dr. M.Y.

Bongers, mw. prof. dr. M.Y.

  • Functie gynaecoloog
  • Contact 040 - 888 83 80
  • Aandachtsgebieden menstruatieklachten, endoscopische chirurgie (inclusief endoscopische bekkenbodem operaties), menopauze
  • BIG-nummer 39020122501

Marlies Bongers is verbonden aan Máxima MC en als hoogleraar ook aan Maastricht Universiteit MC. Zij is al jarenlang gespecialiseerd in menstruatieklachten en endoscopische chirurgie. Onder leiding van Bongers is het Máxima uitgegroeid tot een expertisecentrum op dit gebied. Ze is geïnteresseerd in de laatste innovaties en altijd op zoek naar wat voor de patiënt minder belasting geeft en de meest effectieve behandeling is. Zo wordt bijvoorbeeld in MMC, als enige ziekenhuis in Nederland, de Sonata behandeling verricht. Dit is een specifieke behandeling voor vleesbomen met behoud van de baarmoeder. Vleesbomen is een akelig woord. Liever spreekt zij van spierbollen, wat deze ook daadwerkelijk zijn. Vleesbomen zijn aparte spierbolletjes in de grote baarmoederspier.

“Ik zie het als mijn missie om te zorgen dat menstruatie problematiek uit de taboesfeer komt en dat vrouwen niet uit schaamte met hun klachten blijven rondlopen. Hevige en onregelmatige menstruaties zijn goed te behandelen. Door het onderzoek wat we continu doen, wordt duidelijk wat het effect is van een behandeling waardoor we vrouwen steeds beter voorlichten en maatwerk aanbieden. Daardoor wordt het voor hen steeds makkelijker om zelf een goede keuze te maken.”

Aandachtsgebieden

Wetenschappelijk onderzoek

Bongers verzorgt als hoogleraar veel wetenschappelijk onderzoek in het academisch ziekenhuis in Maastricht. Momenteel leidt ze het onderzoek naar de beste behandeling voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, maar ook hoe spierbolletjes(vleesbomen) het beste verwijderd kunnen worden. Ook is ze de voorzitter van de gewone gynaecologische aandoening binnen de NVOG (pijlervoorzitter gynaecologie), lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Endoscopische Chirurgie (NVEC link) en lid van de landelijke cursorisch onderwijs commissie voor assistenten in opleiding.

Werkzaam op de afdeling

Contact