Roumen, dhr. dr. R.M.H.

Roumen, dhr. dr. R.M.H.

  • Functie chirurg
  • Contact (040) 888 8550
  • Aandachtsgebieden oncologische chirurgie, lies- en buikwandpijn
  • BIG-nummer 39023582001

Dr. Rudi Roumen is opgeleid als algemeen chirurg. Hij heeft zich in de loop der jaren toegelegd op oncologische chirurgie en de behandeling van buikwandpijn (ACNES) en liespijn.

Dr. Roumen is één van de chirurgen achter de oncologische leverchirurgie, die regionaal in Máxima MC is geconcentreerd. “Door deze concentratie van de zorg voor uitgezaaide leverkanker is een goede en duidelijk aantoonbare overlevings- en kwaliteitswinst voor patiënten bereikt.”

Vanuit zijn brede achtergrond kreeg dr. Roumen steeds meer interesse in patiënten met buikwand- of liespijnproblemen. Hij introduceerde als eerste de diagnose van het buikwandpijnsyndroom ACNES en deed uitgebreid onderzoek op dit gebied evenals de behandeling van liespijn. In het expertisecentrum SolviMáx zien hij en zijn collega’s tegenwoordig patiënten uit het hele land en helpen een belangrijk deel (60-70%) van de mensen die dikwijls al langdurig pijnklachten hebben met eenvoudige injecties of stroombehandeling, dan wel een relatief kleine operatie van deze klachten af. Tot slot richtte hij het landelijke ACNES-netwerk op, om te zorgen voor eerdere herkenning en adequate behandeling van dit buikwandpijnsyndroom.

Tot slot is dr. Roumen betrokken bij de longchirurgie, waarbij hij opereert middels endoscopische chirurgie. In vakjargon heet dit de VATS-technologie. Hierbij wordt via een kleine toegang en enkele kleine sneetjes in de borstkas, een groot stuk van de long weggehaald. De voordelen voor de patiënt zijn groot: minder pijn, kleinere littekens, minder complicaties en kortere opnameduur.

Aandachtsgebieden

  • Lies- en buikwandpijn (ACNES, liespijn)
  • Leverchirurgie
  • Huidkanker (melanoom)
  • Longchirurgie (longkanker)
  • Bijnierchirurgie (bijnierschorscarcinoom)

Wetenschappelijk onderzoek

Dr. Roumen is wetenschappelijk zeer actief. Voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van borstkankerchirurgie en buikwand- en liespijn ontving hij in 2019 van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde een gouden legpenning. In 1993 promoveerde dr. Roumen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op Multi-orgaanschade (‘Clinical studies on patients at risk for ARDS and MOF’). In deze periode ontstond de passie voor het doen van medisch wetenschappelijk onderzoek. “Onderzoek is een soort hobby van me en bovendien hoort het eigenlijk bij het vak” stelt Roumen. “Door onderzoek te doen kijk ik over de grens van het dagelijkse chirurgische werk; ik wil me graag vastbijten in bijzondere casussen of aparte observaties”. Deze nieuwsgierigheid resulteerde inmiddels in vele medisch wetenschappelijke publicaties. Roumen heeft samen met zijn maat en vaatchirurg dr.Marc Scheltinga een onderzoeksaanstelling bij Maastricht UMC+.

Werkzaam op de afdeling

In het nieuws

Interview in Eindhovens Dagblad: Chirurg Roumen is gamechanger.

Contact